Malinovo-ostružinový sorbet

_DSC6724

Vždycky když si vybírám zmrzlinu, koukám spíš na ty ovocné příchutě. Sice mě láká skořice a karamel a čokoláda, ale nedokážu odolat osvěžujícím příchutím jako je mango, malina, pomeranč a tak dále. Těším se na kyselou chuť plnou ovoce a tak mě vždycky zklame, když zmrzlina chutná po umělém dochucovadle. Nebo – ještě hůř, pokud se zmrzlinárna chlubí výrobou z pravého ovoce, bez přidaných emulgátorů a jiných blbostí. Jenže cukru je v dané zmrzlině tolik, že to čerstvé ovoce úplně zabije. Není to tak, že bych cukr kategoricky odmítala, ráda peču a vím, že v některých receptech prostě nahradit nejde, ale zároveň na sladkém zas tak moc neujíždím a tak mi prostě přeslazené zmrzliny nechutnají.

Nejlepší ovocné sorbety dělá tatínek mojí kamarádky Aničky. Loni si koupil zmrzlinovač a protože mají obří zahradu plnou nejrůznějšího ovoce a zeleniny, při každé návštěvě mi Anička nabízí nejmíň tři druhy zmrzliny, jednu lepší než druhou. A moje nejoblíbenější je malinovo ostružinová!

S Lůcou jsme navíc přišly na boží způsob, jak si udělat zmrzku i bez zmrzlinovače a dokonce i bez několikahodinového míchání vidličkou!

_DSC6728

_DSC6750

Budeme potřebovat:

  • 250g ostružin
  • 250g malin
  • 2 lžíce medu (Podle chuti můžete přisladit víc či míň, záleží také na zralosti a sladkosti vašeho ovoce.)

Použít klidně můžete i váš oblíbený sirup, agávový, javorový i bezinkový, nedoporučuji ale cukrový rozvar, který se normálně při přípravě zmrzliny používá, je totiž trochu řidší.

_DSC6740

Maliny i ostružiny dáme do mrazáku, nejlépe přes noc, nebo alespoň na pár hodin. Pak je nasypeme do foodprocesoru. (Věřím že to určitě stejně dobře půjde i tyčovým mixérem. A nebojte se že to ten váš nezvládne, lesní plody jdou rozmixovat opravdu snadno.) No a můžeme mixovat! Nejdřív se zdá že se směs nikdy nespojí, nejspíš budete muset stěrkou stírat stěny mixéru a prostě být trpěliví, dokud ovoce lehce rozmrzne, pustí šťávu a vytvoří se zmrzlina. Přidáme med, promícháme a můžeme podávat! Zbytek zmrzliny skladujeme v mrazáku, před podáváním pak necháme chvíli povolit. Easy peasy že jo?!

_DSC6734

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s