Buchty… Ideální jídlo, které si vezmete s sebou na víkend na Šumavu, když se chcete s knížkou a hrnkem čaje zavřít do maringotky uprostřed ničeho. Moje mamka tvrdí, že lepší buchty nedělala ani naše babička. A jedna moje učitelka se o nich zmiňuje pokaždé, když mě potká. Káťa zase tvrdí, že všechny buchty, které jsme měly na vernisáži našich absolventských prací, snědla ona sama. 🙂 To mi přijde, jako dostatečný důkaz že jsou fakt dobrý! Je to klasika. Ale dobrá klasika. Buchtama překvapíte a potěšíte. Přitom nejsou vůbec těžké, jen musíte chvilku čekat než vykynou, takže když začnete hned teď, tak si je, za dvě hodinky budete moc dát, neudržíte se a sníte je všechny ještě teplé a pak Vás bude bolet bříško. Tenhle recept je největší klasika, protože je z kuchařky od Marie Sandtnerové a vážně funguje!
Tentokrát pro Vás máme i VIDEO.
Budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 60 g rozpuštěného másla + asi 50 g na vymazání pekáče
- 1 vajíčko
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce moučkového cukru + trocha na poprášení
- kůra z 1 citronu
- špetka mleté vanilky
- sůl
- skleničku švestkových / hruškových povide
Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru krupice a promíchejte. Počkejte, až se droždí aktivuje a objeví se bublinky.
Těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Lžičkou na ně naneste povidla a vytvarujte buchty. (Postup je krásně vidět ve videu!) V pekáčku si mezitím rozehřejte máslo a buchty v něm ze všech stran namočte a vyskládejte je (spojem dolů) do řad.