Povidlové buchty

_DSC6519Buchty… Ideální jídlo, které si vezmete s sebou na víkend na Šumavu, když se chcete s knížkou a hrnkem čaje zavřít do maringotky uprostřed ničeho. Moje mamka tvrdí, že lepší buchty nedělala ani naše babička. A jedna moje učitelka se o nich zmiňuje pokaždé, když mě potká. Káťa zase tvrdí, že všechny buchty, které jsme měly na vernisáži našich absolventských prací, snědla ona sama. 🙂 To mi přijde, jako dostatečný důkaz že jsou fakt dobrý! Je to klasika. Ale dobrá klasika. Buchtama překvapíte a potěšíte. Přitom nejsou vůbec těžké, jen musíte chvilku čekat než vykynou, takže když začnete hned teď, tak si je, za dvě hodinky budete moc dát, neudržíte se a sníte je všechny ještě teplé a pak Vás bude bolet bříško. Tenhle recept je největší klasika, protože je z kuchařky od Marie Sandtnerové a vážně funguje!

_DSC6331_DSC6493
Tentokrát pro Vás máme i VIDEO.

Budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 250  ml mléka
  • 20 g droždí
  • 60 g rozpuštěného másla + asi 50 g na vymazání pekáče
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce moučkového cukru + trocha na poprášení
  • kůra z 1 citronu
  • špetka mleté vanilky
  • sůl
  • skleničku švestkových povide

Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru krupice a promíchejte. Počkejte, až se droždí aktivuje a objeví se bublinky.

Do mísy prosejte mouku se špetkou soli, přidejte citrónovou kůru, špetku vanilky a zbytek cukru. Dále žloutek, vychladlé máslo a vzešlé droždí. Postupně přidávejte zbylé mléko a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho moukou a nechte kynout na teplém místě cca hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.


Těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Lžičkou na ně naneste povidla a vytvarujte buchty. (Postup je krásně vidět ve videu!) V pekáčku si mezitím rozehřejte máslo a buchty v něm ze všech stran namočte a vyskládejte je (spojem dolů) do řad.

Předehřejte si troubu na 180/200 stupňů. Buchty nechte v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a až pak je dejte do trouby. Po deseti minutách trochu snižte teplotu a buchty deset až patnáct minut dopékejte. Ještě horké je pokropte rumem smíchaným s máslem. Vychladlé buchty pocukrujte.

_DSC6529

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s