Bún bò Nam Bộ

_DSC2501

Nedávno jsme měly příležitost fotit menu pro nově otevřenou vietnamskou restauraci banh mi ba. Při ochutnávání vyfocených jídel mi samozřejmě – jako většině lidem, nejvíce chutnalo Bún bò Nam Bộ. Nechci říkat že jsem se na něm stala závislá, ale myslím na něj fakt hodně často! 😀 A tak když jsem ho tuhle v jednu ráno jedla z plastové krabičky, napadlo mě, že si ho strašně nutně musíme s Lůcou uvařit a vyfotit na blog!

Věřím že stejně jako u spousty dalších jídel, na Bún bò Nam Bộ neexistuje ten jediný správný recept. Vařily jsme ho tedy tak, jak nám nejvíce chutná. Zkombinovala jsem varianty z různých bister a tohle pro mě prostě byla největší bomba! (Doufám že se teď naši vietnamští čtenáři nechytají hrůzou za vlasy, ale jako vždycky jsem před vařením tak 3 hodiny pročítala internet a studovala všechny varianty receptů!)

_DSC2506

_DSC2536

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 500g hovězího masa
  • 400g rýžových nudlí bún
  • 2 mrkve
  • 1 polovina ledového salátu
  • mungo klíčky
  • smaženou cibulku
  • arašídy (nesolené, nepražené)
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř

Vietnamské bylinky:

  • 2 stonky citrónové trávy
  • koriandr
  • zelená perila
  • červená perila

Na zálivku:

  • 4 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • Rybí omáčka
  • Jablečný ocet
  • Cukr
  • Voda

_DSC2494

Něco k surovinám

– Hovězí maso vybírejte nejlépe zadní, falešnou svíčkovou atd. My měly krásnou kýtu, která nebyla ani trochu prorostlá. Výběr masa je vážně důležitý, protože ho budete krájet na tenounké plátky a šlachy by vám vážně překážely.

– Smaženou cibulku seženete u větších Vietnamců, nebo samozřejmě v Sapě. Já se ale setkala i se skvělou náhradou cibulky, která mi moc chutnala a tak jsme ji použily i my. Místo cibulky, jsme totiž Bún bò Nam Bộ posypaly na plátky nakrájeným, dozlatova opečeným česnekem! (Na 4 porce budete potřebovat tak 5 stroužků)

– Vietnamské bylinky – citrónovou trávu i koriandr prodává dnes každá větší vietnamská večerka. (Za sebe můžu doporučit tu obří nonstop prodejnu na Tylově náměstí) S perilou už je to horší, i když ji tam často také mývají. Klasicky ji seženete v Sapě, ale sehnat se dá i v Pražské tržnici a v jiných větších vietnamských obchodech. Pokud pojedete do Sapy, řiďte se samozřejmě skvělou a přehlednou Sapa mapou. A pokud máte další tipy kde perilu (zelenou i červenou) sehnat, sem s nimi prosím!

Nebojte se výrazné vůně a chuti, i když většině lidem chvilku trvá než si třeba na koriandr zvyknou. Já se ale pohybuju v klubu divňoušů, protože můj kluk říká že koriandr nechutná nijak!! A když jsem tuhle vzala do Sapy svého taťku na tu nejlepší Bún chả, sežvýkal úplně všechny bylinky a strašně moc si pochutnával. Tak já nevím jak to s tím koriandrem teda je! 😀

_DSC2507

_DSC2502

Nejprve si nudle namočíme do studené vody, cca na hodinu. Než uděláme všechny přípravy, bude to tak akorát. Poté si připravíme maso. Očistíme ho od případných blanek a šlach a nakrájíme ho na co nejtenčí plátky přes vlákno. Případně ho před krájením můžeme dát na chvilku do mrazáku, půjde pak krájet na tenší plátky. Česnek oloupeme, plochou stranou nože rozdrtíme a nakrájíme nadrobno. Stejným způsobem rozdrtíme i citrónovou trávu a také ji pokrájíme nadrobno. Obojí přidáme k masu, můžeme přilít i kapku oleje aby maso nebylo moc suché, lehce opepříme a osolíme. Promícháme a necháme asi hodinku uležet v ledničce.

Připravíme si zeleninu. Mrkev nakrájíme na julienne. (To jsou tenounké proužky zeleniny. Ve francouzských kuchařských školách se je učí krájet minimálně rok!) Vážně se vyplatí si s mrkvičkou vyhrát, chuťově se vám to odmění. Ledový salát opláchneme a nakrájíme na tenké proužky. Nejvíc mi chutnalo když byl ledový salát promíchaný s nahrubo pokrájenými bylinkami. Většinou se Bún bò Nam Bộ podává tak, že máte na kraji talíře celé větvičky bylinek, mě to ale prostě víc chutná takhle.  Takže bylinky pořádně propláchněte. (Správně po vietnamsku, by se měly proplachovat natřikrát, v míse plné vody, aby byly opravdu krásně čisté.) A všechny bylinky hezky nahrubo pokrájíme (koriandr klidně i se stonky) a smícháme s ledovým salátem. Opláchneme i mungo klíčky.

Také si připravíme oříšky a česnek. Pokud máte neloupané arašídy, nejdřív je nasucho opražte vcelku a v utěrce oloupejte. Poté je nadrťte v hmoždíři nahrubo. Česnek si nakrájíme na tenké plátky a na trošce oleje osmažíme do zlatova. Pokud používáte smaženou cibulku, doporučuje se i tu už jednou smaženou, ještě trochu nasucho opéct.

A nakonec zálivka. V misce smícháme 1 lžíci cukru se 2 lžícemi octa, 4 lžícemi rybí omáčky a 8 lžícemi vody. Prostě poměr 1:2:4:8 Záleží ale na tom, jaký ocet použijete a také rybí omáčky jsou různě silné, dochuťte si tedy omáčku podle sebe. Česnek pokrájíme nadrobno a na sucho ho opečeme na pánvi dokud nezrůžoví, přidáme najemno pokrájené chilli papričky a zalejeme zálivkou. Necháme vychladnout.

A vhrneme se na vaření! Nudle slijeme a necháme okapat a přivedeme k varu novou čistou vodu. Přidáme do ní lžíci octa a lžíci oleje. Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje a opečeme na ní maso. Nedělejte ho příliš dlouho, ať není moc vysušené. Mezitím vhodíme nudle do vroucí vody a povaříme cca 2 minuty. Záleží od jakého výrobce nudle máte, čas vaření se může hodně lišit, takže prostě nudle pořád ochutnávejte, dokud nebudou uvařené akorát. (Ne rozvařené!) Poté je propláchněte studenou vodou.

No a už můžeme podávat! Do talíře si dáme porci rýžových nudlí, na ně hromádku mrkvičky, salátu s bylinkami, klíčků  a doprostřed pořádnou porci masa. Zalijeme zálivkou a posypeme arašídy a opraženou cibulkou (nebo česnekem). A můžeme se na tu dobrotu vrhnout! Věřím že toho času stráveného přípravami a vařením nebudete vůbec litovat!

_DSC2518

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s