Pizza na klacku

_DSC7713

Tahleta pizza je nejvtipnější jídlo na pikniky a party. Normální kulatá, je oproti ní totální nuda! Nasbírejte si hezky čisté a pěkné větvičky (třeba na zahradě) – ty zaprášené pražské raději ne. Udělejte si těsto a náplně pak už můžete vymýšlet samy. My děláme tuhle super klasiku s rajčatovým sugem a slaninou, těším se ale, až ji někdy vyzkoušíme třeba s bazalkovým pestem. Máme spoustu vtipných fotek z loňského prvomájového pikniku, kdy všichni naši kamarádi nadšeně ožužlávají pizzu na klacku. A tak jsme pizzy přinesly i na odpolední setkání k našim nejmilejším Kitchen story. (Pokud jejich blog neznáte, určitě si ho zamilujete stejně jako my!) Děti pizzu na klacku zbožňují snad ještě víc než dospěláci, protože z jídla pak zůstane ten klacek a to je přece nejlepší hračka na světě, zvlášť když jsou vám tři. Takže jestli v brzké době plánujete grilovačku nebo dětskou oslavu narozenin, tahleta pizza na klacku je jasná volba!

_DSC7708

Na cca 20 klacků budete potřebovat: 

  • 20 čistých větviček, propláchnutých vodou

Na těsto:

  • 485g hladké mouky
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 330 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje 

Na náplň:

  • 150g slaniny
  • 200g mozzarelly
  • 50g strouhaného parmezánu
  • 5 lžic rajčatové passaty
  • oregano
  • tymián
  • sůl
  • pepř

_DSC7719

_DSC7711

Vodu, cukr a droždí smícháme v misce a necháme na teplém místě 5 minut aktivovat. Ve velké míse smícháme mouku se solí, přidáme olivový olej a kvásek. Hněteme asi tři minuty, (klidně si vezměte na pomoc robot) až vám vznikne krásně hladké těsto. To nechte asi půl hodiny na teplém místě vykynout.

Mezitím si připravíme náplň. Slaninu nakrájíme na kostičky a opražíme, mozzarellu nastrouháme. Polovinu slaniny i mozzarelly smícháme v misce spolu s parmezánem a rajčatovou omáčkou. Náplň ještě osolíme, opepříme, přidáme pořádnou špetku oregana a tymiánu. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.

Těsto rozdělíme na polovinu a rozválíme do čtverce nebo obdélníku, polovinu těsta potřeme náplní. (Půlku náplně si necháme pro druhou část těsta.) Plát těsta přehneme na půlku a okraje spojíme. Těsto nakrájíme asi na 2 cm široké proužky. Pak vezmeme větvičku a každou obmotáme jedním proužkem. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a každý kousek posypeme trochou zbylé slaniny a mozzarelly. Pečeme asi 10-15 minut, prostě dozlatova. Pizza na klacku je skvělá i studená, do druhého dne nám ale zatím nikdy nevydržela.. Dobrou chuť!

_DSC7757

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s