Borůvková Pavlova

_DSC5645 2_DSC5592 2

Dort Pavlova je nejjednodušší na celém světě, zvládne ho opravdu každý. Stačí vám pár surovin a vytvoříte něco překrásného, výborného (a bezlepkového!). Pusinky jsou hodně moc moc moc sladké, pokud je ale doplníte kyselejším ovocem a mátou, bude to perfektní.My jsme na mini pavlovy připravily borůvkovou omáčku s balsamicem (Kalamata Papadimitriou). S L. máme poměrně dost stejně vyhraněné názory co se týče našeho blogu a reklam, ale tentokrát jsme se rozhodly zúčastnit. A důvodem nebylo to, že bychom si přály „vyzkoušet“ nebo „otestovat“ skvělé balsamikové octy, ale protože je už dávno známe a používáme a u mě v kuchyni je už pěknou chvíli lahvička tohohle balsamica jako doma. Takže vám ho s klidným srdcem můžeme doporučit (hlavně to fíkové)!

_DSC5599 2.jpg

Potřebujeme:

  • 4 bílky
  • 200g cukru krupice
  • špetka soli
  • borůvky (krabička po 125g je tak akorát)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžičky balsamica (lepší je balsamikové glazé, které je hustší a sladší, jinak použijte jen jednu lžičku)
  • pár lístků máty

_DSC5586 2.jpg

_DSC5592 2.jpg

Do pečlivě umyté mísy si rozklepněte 4 bílky (žloutky můžete použít třeba na špagety Carbonara), přidejte špetku soli a šlehejte. Začínám vždy na nejnižší stupeň, když se začne tvořit pěna tak zvýším otáčky. Když bílky začínají vypadat jako sníh, po lžících přisypávám cukr. Sníh by měl být pevný, ale nepřešlehaný.

Můžete upéct buď jeden větší dort a upéct si třeba 3 velké korpusy, nebo několik mini kousků. Troubu si předehřejte na 150 stupňů a vyložte si plechy pečícím papírem. Lžící na papír nanášejte sníh a stěrkou lehce rozetřete do koleček. Pavlova je překrásná právě díky své nedokonalosti, tak se toho vůbec nebojte, já naopak naschvál sníh roztírám trochu nepravidelně. Stěrkou také dělám do pusinek lehké prohlubně, aby se tam vešlo víc šlehačky a ovoce! Pečte asi 40 minut. Vlastně spíš sušte, než pečte. Pusinky by vám neměly moc ztmavnout, takže doporučuji trpělivost a spíš zeslabit troubu a prodloužit čas pečení.

_DSC5619 2.jpg

_DSC5625 2.jpg

Mezitím si připravíme borůvkovou omáčku. Půlku krabičky borůvek v malém hrnci nebo pánvičce rozmačkáme a přidáme tři lžičky balsamica. Díky zahřátí se z borůvek uvolní více šťávy. Pro hezčí dojem šťávu/polevu buď propasírujeme nebo rozmixujeme.

Po upečení nechápe pusinky vychladnout a pak sloupneme z pečícího papíru. Šlehačku si vyšleháme do tuha. A můžeme se pustit do servírování! Na každou pusinku dáme lžíci šlehačky, zakápneme omáčkou, posypeme čerstvými borůvkami, dozdobíme lístečkem máty a máme hotovo! Je to vážně takhle nelogicky jednoduché!

Pokud se vám nějaká pusinka rozlomí, vůbec to nevadí, můžete si z ní připravit pusinkový pohár! Do skleničky nebo misky nalámejte pusinky, pokryjte vrstvou šlehačky, ovocné omáčky, borůvek a opakujte. Vytvoříte tak další překrásný desert a nikdo nepozná že se něco nepovedlo!

_DSC5647 2.jpg

P.S. Zdobit můžete libovolným ovocem, doporučuji ale spíš kyselé druhy, pusinky můžete posypat kakaem, nastrouhanou čokoládou i jedlými květinami. Balsamikový krém můžete použít i na ozdobení hotového dortíku, právě proto jsem si loni koupila své první fíkové balsamico. Přemýšlela jsem totiž, jaký upéct bezlepkový dort, a pak mi došlo, že Pavlova je nejen překrásná, ale také bez špetičky mouky, takže bylo jasno!

P.P.S. Vřele doporučuji strávit chvilku googlováním krásných a inspirativních fotek, nejkrásnější pavlovy podle mě dělá Kitchenette, ta přidává do sněhu z bílků ještě kakao a balsamico, mám vyzkoušeno a je to pecka!

_DSC5645 2.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s