Další z našich superskvělých salátů je tady! Naprosto netradiční chutě a ingredience, které vás můžou překvapit, ale dohromady je to fakt bomba! Černá rýže se skvěle hodí právě do salátů, je hezky sypká, chuťově zajímavá a s Lůcou ji určitě zkusíme zařadit do dalších receptů. Určitě se nebojte na první pohled podivné kombinace! I mně nejdřív připadal řapíkatej celer s brusinkama fakt divnej. Ale jakmile je někde zálivka, ve které je med a hořčice, nemůže to být hnusný, jak dneska řekla Lůca! 🙂 Tenhle salát je taky ideální v zimních měsících nebo ze začátku jara, kdy ještě neroste tolik zeleně a vy si nechcete kupovat supermarketová rajčata bez chuti.. Takže hurá do toho!
Na 4 porce potřebujete:
- 1 hrnek černé rýže
- 2 šalotky
- 1 zelené jablko
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 hrst sušených brusinek
- ¼ hrnku pražených dýňových semínek
- parmezán
- ½ hrnku olivového oleje
- 3 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce dijonské hořčice
- sůl, pepř
Rýži uvařte podle návodu na obalu doměkka (trvá to asi tak půl hodiny), slijte a nechte vychladnout. Ve velké míse smíchejte olivový olej, vinný ocet, med, hořčici, trochu soli a pepře a přidejte na měsíčky nakrájenou šalotku. Mezitím, co si budete připravovat další ingredience, cibule do sebe nasákne chutě zálivky a trochu zesládne. Řapíkatý celer si nakrájejte na kolečka, jablko třeba na měsíčky.
Po asi deseti minutách k cibulce přidejte rýži, celer, brusinky a nakonec i jablko. Servírujte zasypané dýňovými semínky a hoblinkami parmezánu.