Salát z černé rýže

_DSC2886_2

Další z našich superskvělých salátů je tady! Naprosto netradiční chutě a ingredience, které vás můžou překvapit, ale dohromady je to fakt bomba! Černá rýže se skvěle hodí právě do salátů, je hezky sypká, chuťově zajímavá a s Lůcou ji určitě zkusíme zařadit do dalších receptů. Určitě se nebojte na první pohled podivné kombinace! I mně nejdřív připadal řapíkatej celer s brusinkama fakt divnej. Ale jakmile je někde zálivka, ve které je med a hořčice, nemůže to být hnusný, jak dneska řekla Lůca! 🙂 Tenhle salát je taky ideální v zimních měsících nebo ze začátku jara, kdy ještě neroste tolik zeleně a vy si nechcete kupovat supermarketová rajčata bez chuti.. Takže hurá do toho!

_DSC2843.jpg

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 hrnek černé rýže
  • 2 šalotky
  • 1 zelené jablko
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 hrst sušených brusinek
  • ¼ hrnku pražených dýňových semínek
  • parmezán
  • ½ hrnku olivového oleje
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř

_DSC2877

Rýži uvařte podle návodu na obalu doměkka (trvá to asi tak půl hodiny), slijte a nechte vychladnout. Ve velké míse smíchejte olivový olej, vinný ocet, med, hořčici, trochu soli a pepře a přidejte na měsíčky nakrájenou šalotku. Mezitím, co si budete připravovat další ingredience, cibule do sebe nasákne chutě zálivky a trochu zesládne. Řapíkatý celer si nakrájejte na kolečka, jablko třeba na měsíčky.

 

Po asi deseti minutách k cibulce přidejte rýži, celer, brusinky a nakonec i jablko. Servírujte zasypané dýňovými semínky a hoblinkami parmezánu.

_DSC2866.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s