Sezóna medvědího česneku už začala a všichni foodblogeři ho nadšeně loví a sdílí si místa výskytu.. A my pro Vás máme jeden super recept, který jsme psaly loni, do magazínu Cinnamon! Perfektní jarní lehká večeře, pokud jste se rozhodly držet jarní půst, je pro vás jako stvořená. Vytvořit si můžete spoustu obměn a chutí, podle daného ročního období..
Medvědí česnek je jednou z prvních jarních potravin. Když vyroste, definitivně už máváme zimě a těšíme se na jaro a na další čerstvou zeleninu a bylinky. Myslím že pesto z medvědího česneku se neomrzí snad nikdy, výborný je do salátů, můžete ho přidat i do quiche místo špenátu. Nasbírat ho můžete úplně kdekoliv, má rád vlhká a stinná místa, v Praze je ho plná například Letná a Divoká Šárka, plnou náruč si natrháte i u Hladové zdi… Pozor ať si ho nespletete s konvalinkou (jejíž listy jsou tmavší a lesklejší) jeho vůně vám však dá i na dálku vědět, že jste na správné stopě. Do vaší kuchyně byste ho měly přivítat také díky jeho léčivým účinkům, pomáhá proti jarním chřipkám a nachlazením, funguje také jako slabé antibiotikum a ničí plísně a bakterie. Výčet jeho kladných vlastností je prostě nekonečný. A když pomáhá na zažívání medvědům, kteří se jím krmí po probuzení ze zimního spánku, proč by nepomáhal i lidem?
Na 2 porce:
- 4 větší brambory
- 150g smetanového sýra (například Gervais nebo Lučiny)
- hrst medvědího česneku
- 100g Másla
- 100g goudy
- sůl
- pepř
Brambory pořádně vydrhneme kartáčkem (neloupeme) a deset minut povaříme. Pak je zabalíme do alobalu a v troubě pečeme asi 30 minut na 180 stupňů. (Čas pečení upravíme podle typu trouby a hlavně podle velikosti brambor.)
Mezitím si najemno nasekáme medvědí česnek, smícháme ho se smetanovým sýrem, osolíme a opepříme.
Po upečení brambory rozkrojíme, vnitřek rozmačkáme vidličkou a smícháme s trochou soli, másla a nastrouhaným sýrem. Na brambory dáme vrchovatou lžíci smetanové náplně a můžeme posypat ještě trochou nasekaného medvědího česneku. Dobrou chuť!